2021-01-14 08:40:11• hírek • Bede Emőke

Több mint 800 elszórt személyit kellett pótolni tavaly Szatmárnémetiben

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal néhány nappal ezelőtt közzétette a Lakosság-nyilvántartó Iroda 2020-as tevékenységének összegzését, melyből kiderül, tavaly több mint 800 lakosnak azért kellett új személyazonossági igazolványt készíteni, mert az illető elszórta a dokumentumot.

Az önkormányzat honlapján elérhető kimutatás szerint 2020-ban 12.996 személyit bocsátott ki a lakosság-nyilvántartó. Ebből 1.233-at olyan 14 és 18 év közötti fiatalok vehettek kézbe, akik első alkalommal kaptak személyit, viszont érdekes módon 8 olyan esetet is regisztráltak a tavaly, amikor a dokumentumot első ízben kérelmező személy már betöltötte 18-ik életévét is.


Nem meglepő módon a személyik túlnyomó többségét, szám szerint 7.202-t azért igényelték, mert a korábbinak lejárt az érvényességi ideje, 759 dokumentum kiállítására pedig azért volt szükség, mert a kérelmezőnek valamilyen oknál fogva megváltozott a család- vagy keresztneve. 698 személynek azért volt új okmányra szüksége, mert megváltozott a lakcíménél feltüntetett utca neve vagy esetleg újraszámozták a házakat.


Azon lakosok száma, akik lakcímváltás miatt kértek új személyit, 3.311 volt a tavalyi évben. 875 alkalommal az elveszített dokumentumot kellett pótolni, 20 esetben pedig lopás miatt volt szükség új személyire. 211 lakosnak azért kellett új személyit csináltatnia, mert a korábbi kártya valamilyen úton-módon megrongálódott vagy teljesen tönkrement.


Nem csak a személyik tudnak azonban megrongálódni vagy balszerencsés módon eltűnni, hanem az anyakönyvi kivonatok is, mely amellett, hogy mihamarabb új dokumentumot kell igényelni, azért sem kellemes élmény, mert ez bizony pénzbírságot von maga után. A tavalyi évben példának okáért 7.900 lej folyt be ilyen jellegű büntetések befizetéséből. Mindazok pedig, akik a szokásos várakozási idő előtt szerették volna kézhez venni személyazonossági okmányaikat, összesen 141.021 lejt csengettek ki az elmúlt esztendőben.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: